Προκαταβολή κράτησης & αποζημίωση

Προκαταβολή κράτησης & αποζημίωση

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια συνηθίζεται να λαμβάνουν προκαταβολή, για την επικύρωση κράτησης προκειμένου να διασφαλίσουν είτε την πραγματοποίηση των διανυκτερεύσεων μέσω της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο επισκέπτης, είτε να θωρακιστούν από την απώλεια εσόδου διάθεσης του δωματίου/καταλύματος λόγω μη εμφάνισης του επισκέπτη.

Το σύνηθες ποσό της προκαταβολής καταλαμβάνει το 25% του κόστους των συνολικών διανυκτερεύσεων, και δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το κόστος 1 διανυκτέρευσης.

Αφού λοιπόν συμφωνηθεί η κράτηση και υπάρχει πολιτική προκαταβολής στην τουριστική μονάδα, τότε θα πρέπει το κατάλυμα να επισημάνει ότι κατά την αποστολή εμβάσματος προκαταβολής θα πρέπει να αναφέρονται ως σχόλιο στα στοιχεία του εμβάσματος: ΑΦΜ, Επωνυμία και μέρες κράτησης προκειμένου να αντιστοιχιστεί κατά την έκδοση του παραστατικού και να είναι βάσιμο αποδεικτικό σε περίπτωση ελέγχου.

Τι γίνεται όμως όταν η διαμονή δεν πραγματοποιείται?

Το ποσό που εισέπραξε η επιχείρηση θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με την διεύθυνση ΦΠΑ. Οι δύο διακριτές περιπτώσεις είναι οι εξής:

  • Η περίπτωση υπαναχώρησης όπου ο επισκέπτης ενημερώνει το κατάλυμα για την ακύρωση της κράτησής σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών από την ημερομηνία άφιξης. Σε αυτή την συνθήκη, το ποσό που έχει προεισπράξει η επιχείρηση είναι εκτός πεδίου εφαρμογής ΦΠΑ. Το κατάλυμα θα εκδώσει το  ΤΠΥ αν αφορά σε επιτηδευματία ή εταιρεία και θα αποδοθεί χαρτόσημο επί του ποσού της αποζημίωσης έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από την λήξη του τριμήνου που εκδόθηκε το τιμολόγιο παροχής.  Εάν η προκαταβολή αφορά  σε ιδιώτη χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή διότι το χαρτόσημο αποδίδεται εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης είσπραξης.

 

  • Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε μη εμφάνιση του επισκέπτη, και το ποσό που έχει προεισπράξει το κατάλυμα υπόκειται σε ΦΠΑ!

 

Άρα, κατηγοριοποιούμε την προκαταβολή, εκδίδουμε το παραστατικό και αναλόγως υποβάλλουμε εντός των προθεσμιών που προαναφέρθηκαν το χαρτόσημο (3%) με το ΟΓΑ χαρτοσήμου (0,20%).

Είναι ευνόητο επίσης ότι η προκαταβολή αποτελεί έσοδο και φορολογείται

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *